– den lange, skøre grøntsag med den mærkværdige sideeffekt
Det er et stensikkert forårstegn, når friske asparges er at finde på hylderne i de danske supermarkeder. Asparges er en længe ventet delikatesse efter en vinter med tunge grøntsager, og det er ikke uden grund. Asparges er lækre og fyldt med sunde egenskaber. Kan man lide asparges, er det bare med at mæske sig i dem, mens de er i sæson, for når urten blomstrer i juni, bliver de saftige stængler seje og træede, og så er det slut med friske, danske asparges.
Men hvad er asparges egentlig for en grøntsag? Den skal helst knække, når man bøjer den. Den kan være svær at bruge sammen med andre madvarer, og så har den en mærkværdig sideeffekt, som kan forpeste toilettet for både dig selv og andre.
I denne artikel sætter vi fokus på aspargesen – den grønne forårsbebuder.
Asparges er en næringsfattig grøntsag
Med kun 23 kalorier, 2-3 gram sukker per 100 gram og stort set ingen fedt, er asparges en energifattig grøntsag. Derfor er den god at spise, hvis du arbejder mod et vægttab – men det er de fleste grøntsager jo. Asparges indeholder heller ikke meget protein – ca. 2 gram per 100 gram, og man skal spise en del asparges for at indtage 100 gram.
Asparges er derfor en ret næringsfattig grøntsag, som spises mest for smagens skyld.
Det lave sukkerindhold og aspargesens indhold af bitterstofferne saponiner, giver aspargesen en let sur og bitter eftersmag, der kan dele vandene. Enten kan man lide asparges eller også kan man slet ikke. Kan man ikke lide asparges, skal man i hvert fald ikke spise dem for næringsstoffernes skyld.
De er dog som alle andre friske grøntsager gode kilder til mange vitaminer og mineraler. For at få god udbytte heraf, bør aspargesen (og andet grønt) dog spises helt frisk, da tilberedning mindsker både vitamin – og mineralindholdet.
Der kan dog også være en anden og vigtig grund til at spise asparges. Asparges er nemlig en god ven af din fordøjelse.
Asparges holder tarmen i gang
Som nævnt ovenfor er asparges en urt. Det vi kender som asparges, er urtens stængler, der skyder i foråret og sætter blomst i den tidlige sommer. Aspargesen skal spises, når skuddene er friske og nye. Sent på sæsonen bliver stænglerne træede og uspiselige.
Asparges er rig på plantefibre, særligt cellulose. Cellulose er uopløseligt i tarmen, og bidrager derfor med sunde kostfibre, der holder din tarm i gang.
Asparges indeholder også inulin – et komplekst kulhydrat, der også virker som kostfibre i tarmen, da det ikke kan nedbrydes af menneskets fordøjelsesenzymer. Til gengæld nedbrydes de af tarmens mikrobiologiske flora, og bidrager derved til en sund tarmflora.
Asparges får din urin til at lugte
Asparges indeholder en svovlholdig syreforbindelse, asparagus-syre, der ved nedbrydning i vores fordøjelseskanal frigiver svovlforbindelser. Disse forbindelser er ekstremt vandopløselige, og derfor optages de og udskilles med urinen, hvorpå de virker som en kraftig dunstforstærker.
Det er dog ikke alle, der kan lugte asparges i urinen. Kun ca. halvdelen af befolkningen kan opfange dunsten, men alle danner de svovlholdige forbindelser ved fordøjelsen af asparges. Så selvom du ikke selv synes, at din urin lugter efter du har spist asparges, er det muligt at resten af familien finder toiletlugten ubehagelig.
Test din familie, og find ud af hvem af jer, der kan lugte asparges-urin. Jo friskere aspargesen er, desto mere kan urinen lugte. Tilberedning kan dog mindske dunsten af svovl i urinen. Hvis testen derfor skal fungere, skal du spise friske og rå eller i hvert fald let tilberedte asparges.
Prøv eventuelt denne opskrift:
Forårspande med rejer og asparges
Til 2 personer
Du skal bruge:
150 gram rejer
150 gram grønne asparges
1 agurk
100 gram cherrytomater
250 ml Cremefine madlavning 7%
1 citron
2 spsk sød chilisauce
Salt og peber
Rens aspargesen, bøj stænglerne en af gangen til de knækker, og kasser den nederste del. Skær resten af aspargesen i 2-3 cm lange stykker. Flæk agurken og skrab kernerne ud. Skær agurken i små tern. Halver cherrytomaterne. Kom asparges, cremefine, saften af en halv citron og chilisauce i en dyb pande, og bring panden i kog. Tag panden af varmen efter et minuts tid. Tilsæt agurk, cherrytomater og rejer og varm panden godt igennem. Smag til med salt, peber og eventuelt revet citronskal.
Bon appetit – og snus godt ind.
Spørg om andre kostrelaterede emner i diætistens brevkasse.