Der er mange ting, man skal være opmærksom på, hvis man ønsker at åbne eller drive en skøn og velbesøgt restaurant. Først og fremmest skal man beslutte sig for, hvor restauranten skal ligge henne, og hvad for et koncept, man ønsker at drive. Hvis man ønsker at have en restaurant i en storby, så er der også en stor og varierende målgruppe, og man har måske bedre muligheder for, man kan få det nødvendige antal gæster på besøg, hvis forretningen skal løbe rundt. Hvis man hellere vil have en restaurant, som sælger sig selv på naturskønne omgivelser, så kunne man eventuelt vælge en by nær vand, hav eller fjord. Det kunne for eksempel være en by som Horsens, der ligger på den østlige side af Jylland, helt ud til vandet. I Horsens der er skøn natur, og der er gode muligheder for at have en restaurant med havudsigt. Når man ha valgt en beliggenhed, så må man også overveje, hvilket koncept man ønsker at bygge op. Skal det være en fin og dyrt restaurant, der serverer gourmetmad? Skal det være en familierestaurant, hvor der er plads til alle uanset velstand og alder? Eller skal det være en restaurant, hvor stemningen er lidt mere som på en cafe, hvor gæsterne kan sidde i timevis med en kop kaffe eller to?
At arbejde som kok på en restaurant
Der arbejder flere forskellige grupper af medarbejdere på en restaurant. Først og fremmest, så er der selvfølgelig nogle folk, der er ansat som kokke. Deres arbejde finder sted i køkkenet, og her laver de alt maden, som bliver serveret i restauranten. Det kan være et hårdt og stressende arbejde, at arbejde som kok. Især på travle aftner, hvor der kommer mange gæster og bestiller mad. Det kan også være svært at få et familieliv med små børn til at køre rundt, hvis man er kok. Dette skyldes, at en koks arbejdstider som regel ligger om aftenen og i weekender. Jo større restauranten er, des flere kokke bør man selvsagt have ansat. Det er også meget almindeligt, at man i køkkenet har en kokkeelev eller to. Det vil sige folk, som er ved at uddanne sig til at blive kok. Kokkeuddannelsen tager tre år og seks måneder og veksler mellem skoleophold og praktik. Derfor er man afhængig af, at nogle restauranter vil have kokkeelever i deres køkken. Der skal desuden være én faglært kok per kokkeelev man har. Denne regel er til, for at sikre at kokkeeleverne lærer det, de skal.
Servicemedarbejder, tjener og andre øvrige stillinger på en restaurant
Udover kokkene, som laver maden, så skal der selvfølgelig også være ansat nogle til at servicere gæsterne. Her er det meget forskelligt, om de ansatte er faglærte tjenere eller ufaglærte. På de lidt finere restauranter har man ofte faglærte tjenere ansatte. Til gengæld er det meget almindeligt at kæderestauranter og cafeer har mange ufaglærte, unge mennesker ansat som tjenere. Det kan være unge, som har taget en ungdomsuddannelse og nu holder et sabbatår eller to, inden de skal i gang med en videregående uddannelse. I denne periode er det meget normalt, at unge tager et fuldtidsjob som tjener. Der er også mange, som har et tjenerjob ved siden af deres studie. Dette er smart, da arbejdstiderne på en restaurant ofte er om aftenen eller i weekenden. Det er således et job, der er muligt at passe uden for skoletiden. På finere restauranter har man også ofte ansat en sommelier. En sommelier er en tjener på en (finere) restaurant eller lignende som fører opsyn med vinbeholdningen, hjælper gæsterne med at vælge vin med mere. Altså en person, som har taget en uddannelse eller et kursus og er blevet ekspert i vin.