Igennem de sidste mange år har vi danskere været umådeligt gode til at producere mælk og diverse mælkeprodukter. Gennem de danske virksomheders eminente mælkeproduktion har Danmark opnået stor international anerkendelse som en af verdens store producenter og eksportører af mælk og mælkeprodukter. En af grundene til at vi er så gode til at producere mælk, ost, yoghurt og andre mælkeprodukter er at vi har et stort antal køer der kan producere mælken for os.
I løbet af de seneste år er der dog sket en ændring blandt nogle af de danske forbrugeres præferencer. Der er efterhånden flere og flere der er begyndt at forsøge at skifte komælken ud med gedemælk. Gedemælk har et højere energiindhold end komælk, og nogle foretrækker derfor mælk fra geder frem for mælk fra køer. Gedemælk minder på rigtig mange måder om den velkendte komælk, og gedemælken kan da også bruges til at fremstille mange af de samme slags mælkeprodukter som almindeligvis fremstilles af komælk. Ligesom komælk kan gedemælk enten drikkes rent, eller det kan bruges til at fremstille yoghurt, ost, is eller lignende. Mange af de danskere der er skiftet til gedemælk siger at især friskost er et stort hit.
Hvordan fremstilles friskost?
Når man fremstiller ost ud fra komælk gøres dette ved at tilsætte en mælkesyrekultur som omdanner mælken til ost. Denne proces er fuldkommen magen til når man fremstiller ost af gedemælk – den eneste forskel er blot hvilket dyr mælken kommer fra. Mælkesyrekulturen er en samling af ufarlige og godtgørende mælkesyrebakterier der fyldes i mælken, hvorefter de begynder at omdanne mælken til ost. Ved at variere forskellige parametre under fremstillingsprocessen, er det muligt at styre både smagen og konsistensen af osten.
Når man laver friskost af gedemælk pakkes osten så snart mælkesyrekulturen har gjort osten tilstrækkeligt fast. På dette tidspunkt har osten en god og syrlig smag. Til forskel fra nogle andre oste lagres friskost ikke, hvilket betyder at den er meget mild i smagen. At osten ikke lagres betyder dog også at væskeindholdet er højere end i andre oste, da friskost ikke får specielt lang tid til at dryppe af inden den pakkes. Dette betyder imidlertid også at osten er lettere at skære i og forarbejde end mange andre oste. Blandt andet af denne grund er friskost perfekt både som pålæg på brød samt som ingrediens i madlavning.
Friskost i madlavningen
På grund af dens milde smag og bløde konsistens er friskost især velegnet til brug i forskellige retter. For eksempel er det nemt at tilsætte forskellige krydderurter og andre smagsgivere så osten får sin helt egen smag og karakter. Den lettere bløde konsistens gør desuden at osten let kan blandes ned i forskellige retter, heriblandt grøntsagstærter og pastaretter. Endeligt kan friskost også røres op med vand og bruges som en erstatning for cremefraiche, eller den kan marineres med pesto for at give den lidt mere kant. Alt i alt er friskost altså en utroligt alsidig ost der har mange forskellige anvendelser og er et eksempel på en gedeost der sagtens kan fungere som et udmærket alternativ til oste lavet på komælk.